Måste vi röra på oss och i så fall varför?
Vår kropp är skapad för ett liv i rörelse och den behöver få jobba fysiskt för att fungera optimalt. Att ta hand om sig själv och sin hälsa är ett livslångt projekt som pågår varje dag, livet ut.
Våra kroppar är byggda för fysisk aktivitet. Med det menas att all kroppslig rörelse som resulterar i energiförbrukning, alltså inte bara träning utan allt utnyttjande av vår inneboende kapacitet till rörelse. Vår fysiologi har inte ändrats nämnvärt på flera 1000 år men, vårt sätt att leva har ändrats enormt mycket. Vi blir mer och mer stillasittande, vi skaffar ”hjälpmedel” för att röra på oss minimalt t.ex. robotklippare istället för gräsklippare, tvättmaskin, diskmaskin, tv-kontroll. Många arbeten idag innebär mycket stillasittande och monotont rörelsemönster, vilket kan leda till förslitningar och värk.
Här får du en liten jämförelse på hur det kan se ut i våra kroppar vid stillasittande vs en kropp i rörelse.
När du står vid en stilla å och tittar ner i vattnet så ser vi att det är grumligt. I denna stilla å frodas bakterier, PH-värdet blir ofta surt och vi får en miljö där bakterier och virus trivs. Står vi vid en forsande bäck ser vi istället klarare vatten. Här har vi bättre syresättning och bakterier och virus tar inte fäste lika lätt. Precis så här fungerar vår kropp också, en stillasittande kropp får sämre cirkulation, vilket i sin tur ger oss sämre förutsättningar för att hålla oss friska. En kropp i rörelse ger bättre syresättning och en bättre möjlighet att hålla en högre motståndskraft.Du kan t.ex se konditionsträning som styrketräning för din absolut viktigaste muskel – nämligen hjärtmuskeln. Hjärtat behöver få jobba för att du ska må bra. Eftersom hjärtat är en muskel blir det starkare när det tvingas jobba hårdare. Förmågan att pumpa blod blir större och det gör att hjärtat kan slå färre slag och ändå få ut samma mängd blod, som bland annat transporterar näring och syre till all kroppens celler.
Här är några av fördelarna med att aktivt röra på sig varje dag
- Ger mer energi – blir piggare och får mera ork
- Minskar risk för hjärt- och kärlsjukdomar
- Lättare att hålla vikten
- Förbättrar koordination och balans
- Minskar spänningar och stress
- Sover bättre på nätterna
- Lindrar många former av smärta
- Den ökade blodcirkulation ger ökad näringstillförsel till alla celler i kroppen
- Stärker och förbättrar immunförsvaret
- Stärker dig både fysiskt och mentalt
- Träning gör dig glad
Tränar du för att du måste/borde/dåligt samvete/är missnöjd med din kropp eller tränar du för att ge dig själv något härligt, en hållbar hälsosam livsstil? Detta är viktigt att tänka igenom, för här kommer grunden för ditt val att skapas. Om du gör det för att du ”måste” så kommer du ha svårare att finna glädjen och lusten i det. Du kommer antagligen att köra väldigt intensiv i början för att bara efter ett par veckor ge upp. Tränar du för att du vet att du ger dig själv det bästa, så hittar du snabbare glädjen i det och då får du snabbare en hållbar, sund livsstilsförändring.
- Tränar jag för att jag älskar mig själv eller för att jag är missnöjd med mig själv?
- Hur kan jag göra mitt liv mer aktivt i vardagen?
Vad du tränar eller hur mycket du presterar är mindre viktigt, bara du gör det. Hellre några minuter varje dag än inte alls. Är man en person som inte tränat på många år, så måste det få ta tid att hitta både vad man tycker om för träningsform och hur mycket man orkar. Enligt forskning, så tar det tre veckor för kroppen att hitta en ny vana. Efter det går det mycket lättare, så ha tålamod. känslan av att känna dig stark, energisk och pigg är såå värd det.
Ta hand om din kropp – ingen annan gör det åt dig!
Vi tror på dig!
Tack ännu en gång för att ni läser vår blogg.
Vi får så mycket inspiration och glädje från er.
Tack kramar i mängder,
Ylva & Zenita TRÄNING FÖRYNGRAR HJÄRNAN - Lite påminnelse och kort fakta från Ylva
Hippocampus är hjärnans minnescentrum. Minnescentrum i hjärnan minskar normalt med en procent om året. Tre snabba promenader i veckan, cirka 40 minuter per gång ökar istället Hippocampus motsvarande två års åldrande c:a två procent. Vid långvarig stress eller depression krymper Hippocampus 10 - 15%.
Jag måste bara säga... vilken fin blogg och vilket bra och klokt inlägg! Jag har haft mycket svårt med träning pga... ni vet... livet och svårt att få ihop det. Många av de hälsobloggar/konton på Instagram jag följt har en "träna annars är man dålig attityd", vilket bara ger dåligt samvete och inte hjälper en som mig. Er blogg däremot, det känns glad och härlig och inspirerande och samtidigt tar ni upp så många viktiga aspekter av hälsa. Det känns som att ni vet en del om livet ;) jag kommer verkligen fortsätta följa er för att få glädje och känna mig peppad att ta hand om mig själv. Fortsätt som ni gör :D