Ylva: - Vi vill hjälpa med att vilja ändra till det bättre. För att ändra behövs vilja. Utan vilja går det inte att förändra. Hur skapar man vilja? Om man vill, men ändå inte orkar. Viljan att orka resa sig upp? Hur skapas viljan längst ner i djupet och när det är totalt svart? Eller när förnekelsen är större än sanningen. Först måste vi öppna ögonen, sen börja jobba steg för steg. Det innebär svett och tårar. Det är tungt, slitsamt och ibland ett rent helvete. Men det helveteslitet är så mycket bättre än att ramla djupare ner, bort från familj och vänner. Följ vår resa om att välja livet. Vi vann högsta vinsten i allt, LIVET. 
 
Vi skapade viljan till att vilja förändra. Allt handlar om vilja, vilja och vilja. Vi förändrade vår värld. Vi skulle mer än gärna hjälpa dig att förändra din värld. Men, det går aldrig att förändra utan egen vilja Hur skapar man viljan? Hur ska man lita på att det går? Allt är möjligt om viljan finns. Är gräset verkligen grönare om man förändrar sitt liv? JA! det är ofantligt mycket grönare och ovärderligt så mycket mer upplevelserikt och levnadsstarkt.

Det finns två val att leva och att inte leva. Livet är så mycket värdefullare att leva om det levs på riktigt, vara en närvarande förälder, vara en nära vän, vara den bästa partnern. Lidelse och sorgen att leva vid sidan av någon som slänger bort sitt liv och som på grund av så mycket har börjat hata livet och sig själv förstör inte bara sig själv utan även alla runt omkring. Den största egoisten är den som hatar sig själv. Den ruinerar inte bara sig själv utan mest av allt sina barn, sina barnbarn, sina nära och en gång så kära. Det som en gång var deras största kärlek blev bara lögner och svek. Hitta tillbaks till livet igen. Släng bort all skit, välj inte döden, sluta att sakta begå självmord, sluta att slå ner och göra dina nära så illa. Väj livet och rädda dig själv. 

Nu kommer jag beröra vikten och fördelen av uppbyggnad med den mentala styrkan och Zenita kommer att skriva om den fysiska styrkan. Båda dessa styrkor påverkar och ger varandra fantastiska positiva egenskaper. Både den mentala och den fysiska styrkan är grunden till att orka förändra, att orka bygga upp, att orka med utmaningar och livets många gånger enormt tuffa motgångar.

MENTAL STYRKA, FÖRBÄTTRAD PSYKISK HÄLSA MED MENTALTRÄNING
I förra inlägget gav jag lite verktyg till att påbörja uppbyggnad av den mentala styrkan och orken till att förändra. Jag påminner om de tre allra viktigaste redskapen;
  • FÅ ORDNING PÅ DITT LIV – rensa och städa ur din inre stress ”Din inre garderob”. Allt som är stökigt och obearbetat skapar fortsatt kaos i ditt liv. Gå igenom din garderob, tänk igenom varför det finns där och släng bort skiten och sortera, städa det som ska vara kvar i fin lugn och trygg ordning.   
  • VÄLJ DINA TRE MANTRAORD för hur du vill känna dig i ditt mående om tre månader. Ex. 100% Kontroll, Oberoende och Livsstark. Säg dina tre valda ord flera gånger om dagen överallt, gärna högt.
  • ÄNDRA TRE VARDAGSRUTINER för att må och få en bättre vardag. Ex. Gå upp tidigare, gör trevliga saker med/för barnen, din partner eller kompis, gör DET du längtat efter så länge, men pga. dåliga vanor ej prioriterat. Gör detta DET flera gånger i veckan.

Börja med dessa tre redskap och arbeta med dem varje dag. När man börjar att arbeta med den MENTALA träningen för att bygga sin inre styrka och kärlek till sig själv är ärligheten till sig själv enormt viktigt. För att träna mentalt är det lättare att ha rensat innan och redan innan tagit bort någon dålig vana som direkt skadar sig själv. Många vanor som man först tror kan vara bra för en själv kan utan förvarning blivit den sämsta vanan och som faktiskt förgör vårt liv. Om inte orken finns nu för rensning av gammal skit eller borttagande av någon skadande vana, så kan man även göra det lite senare. Men, bara om ett litet tag. Ett steg i taget, men alla steg måste tas. Ordningen på stegen är inte det viktigaste utan att den mentala träningen har påbörjat. Din resa mot ett nytt välmående liv är på gång.

Det här kommer att leda till;
Minskad stress och bättre sömn, jämnare blodtryck och vilopuls, dämpad ångest, ökad självkänsla och ett bättre självförtroende, ökat självförverkligande och förbättrad självkännedom, ökad koncentrationsförmåga och ett bättre fokus.
Mer positiv attityd och inställning till livet och tillvaron, Du blir bättre på att kunna styra dina tankar och få ökad kontroll, du blir och känner dig lugnare, säkrare och mer trygg, ökad arbetsförmåga och förbättrade studieprestationer, förbättrade sociala relationer, ökade förutsättningar att uppnå sina livsmål, ökat immunförsvar, hjälpa dig att uppskatta livet mer.

Framförallt göra dig och de omkring dig mycket gladare.

MENTAL BRO
Vi måste först bygga en mental bro och förbereda oss själva och ens omgivning om en förändring. Prata om vad förändringen innebär en tid innan förändringen presenteras. Bygg en mental plattform för det nya som ska komma. Så ett frö så kommer plantan.
MENTALA TRAPPAN
Vi måste alla genom den mentala trappan. Steg 1 Förkasta ”Det här rör inte mig” i detta steg kan det vara svårt att inse att man har ett problem. Steg 2 Försvara ”Nej, så var det inte” här pendlar man ofta mellan vilja förändras och att ignorera problemet. Steg 3 Förklara ”Jo, men…”, nu har man insett att förändringen måste ske, men kan av känslomässiga skäl vilja förklara sitt beteende. Steg 4 Förstå ”Lyssnar och bearbetar” nu är man i förändringsprocessen man lyssnar och bearbetar. Steg 5 Förändrar. Nu är valet taget till att förändra och sen förbli.    
MUSKULÄR AVSLAPPNING
Börja träna muskulär avslappning. Genom denna övning sänks grundspänningen, den spänning som alla av oss bär på dag och natt som finns i all muskulatur. Den tar både energi och gör oss ineffektiva. Här finner ni länken till att börja träna; https://www.youtube.com/watch?v=q4rrs6TSJRY försök att göra denna övning varje dag tills vi möts i den mentala träningen igen.

”Mental träning handlar om det som händer i våra huvud varje dag. Här pågår ständigt mentala processer av ex. tankar, bilder, attityder och känslor. Det som skiljer oss alla emellan är innehållet i dessa processer. Vi har tankebilder som antingen hjälper oss eller stjälper oss. Den här träningens syfte är att på ett metodiskt och väl utarbetat sätt kunna lära sig ta kontroll över sina tankar, bilder och känslor.”
Den kontrollen är en helt fantastisk känsla att känna. Det här var ”lektion ett” av fem. Fler ”lektioner” kommer längre fram om ni vill fortsätta den mentala styrketräningsresan. Jag tror på att du kan och försök själv tro på att du kommer att lyckas. Du kommer att lyckas, stor kram, Ylva   
”Vi blir det vi tänker och våra inre bilder styr vårt beteende och handlande"

Inlägg om FYSISK STYRKA, FÖRBÄTTRAD HÄLSA MED TRÄNING kommer under nästa vecka, preliminärt onsdag den 23:e maj. 
Tack så mycket för att ni läser och att vår blogg berör så. Tack för all härlig respons och otroligt fina feedback.
Vi är väldigt glada och tacksamma.
Ylva & Zenita